Elly van Gelder: ‘Dit kun je oplossen’

Elly van Gelder is Fondsmanager bij Fonds Achterstandswijken Rotterdam (FAW Rotterdam).

Achterstandsproblematiek: dit kun je oplossen

Elly begon bijna 25 jaar geleden bij FAW Rotterdam. Met een missie: dit kunnen we oplossen. Maar de realiteit blijkt dat de problematiek zich verschuift en blijft verschuiven. En telkens moet de huisarts zich daar opnieuw toe verhouden. FAW Rotterdam doet hierin wat nodig is. Sommige problemen kun je oplossen, maar dat geldt niet voor alle problematiek. Nieuwe problematiek blijft zich voordoen. Bijvoorbeeld de zorg voor het groeiende aantal thuiswonende mensen met dementie.

Aan de ene kant ziet Elly een verschuiving in bevolkingsgroepen. Sommige groepen brengen eigen problematiek mee. En aan de andere kant zijn er verschuivingen in wat er wel en niet vergoed wordt. Denk bijvoorbeeld aan de zorg voor anderstaligen en het afschaffen van tolken. Dit zorgt in de huisartsenpraktijk voor onbegrip en soms zelfs agressie. Dit probleem speelt landelijk en is door de Achterstandsfondsen opgepakt. Alle fondsen hebben regelingen waardoor tolken vergoed worden.

Samenwerken voor passende oplossingen

Naast fondsmanager van FAW Rotterdam was Elly 17 jaar lid van de stuurgroep van de Achterstandsfondsen. Hierin werken alle fondsen samen. De problematiek, regio’s en omvang van de fondsen verschillen. Toch wordt er gekeken naar gemene delers waarin samen kennis wordt gedeeld. Om te doen wat er nodig is. Bijvoorbeeld om de stijgende werkdruk van de huisartsen te verminderen. Zo zijn eerder oplossingen gevonden in bijvoorbeeld het starten van huisartsenposten en de praktijkondersteuner bij de huisarts voor geestelijke gezondheidszorg (in het kort: POH’er).

Geef ruimte aan wat er nodig is

Het allerleukste aan het werk vindt Elly het contact met de huisartsen. Om te horen wat er speelt en wat er nodig is. Samen kom je tot betere oplossingen. Daarom organiseert FAW Rotterdam een maal per jaar een filmavond. Een moment voor iedereen om elkaar te ontmoeten. En kennis en ervaringen uit te wisselen.

Daarnaast vindt Elly dat het altijd goed is om nieuwe dingen te proberen, experimenteren. Dingen die in de huisartsenpraktijk nut hebben, komen ook vaak uit die praktijk. FAW Rotterdam geeft graag ruimte aan wat er nodig is. Een voorbeeld daarvan is Juvoly Quick Consult. Dit is een AI consultondersteuning. Het is mede ontwikkeld door een FAW-huisarts en is inmiddels getest bij ruim driehonderd huisartsen. Met Juvoly QuickConsult kan de huisarts, assistente of praktijkondersteuner een gesprek met de patiënt om laten zetten naar medische taal die in het HIS gezet wordt. Het verslag kan ook naar de patiënt worden gestuurd, met betrouwbare en begrijpelijke achtergrondinformatie van thuisarts.nl. De deelnemers zijn positief over het effect op hun tijdsbesteding tijdens consulten en de communicatie met patiënten.